Сборник събра историята и родословната книга на село Славотин

Сборник събра историята и родословната книга на село Славотин

След 43 годишен престой в архива „Историята и родословната книга на село Славотин”, написани от учителя Камен Цолов  бяха  издадени в сборник.

В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура книгата бе представена в читалище „Просвета 1928” в Славотин. Гости на събитието, организирано от кмета на селото Личко Цолов бяха кметът на Монтана  Златко Живков, директорът на  Държавен архив – Монтана  Ангелина Емилова, потомци на писателя, краеведи и журналисти.

 „ Надяваме се  с това наше дело да коригираме една историческа и житейска несправедливост, която лиши поколения славотинчани от тяхната история, пише в предговора Венера Димитрова – секретар на читалището, по чиято инициатива е издадена книгата.

Авторът  на проучването  събира 50 години  легенди,  спомени за миналото и за  фамилиите на село Славотин.  

Сборникът съдържа над 100 архивни фотографии.  Съставен е в две части, втората от които е фототипно издание на автентичните записки на Камен Цолов върху 140 ръкописни страници със сведения за 60 фамилии.

„Схемите на родовете са изготвени по немски вариант, проследяват развитието на рода по бащина линия, разказва Ангелина Емилова. Неговата цел е всички да видят своя селски род и как са наредени по възраст на родовото дърво. Камен Цолов млад осъзнава какво значи да познаваш своите корени и през целия си живот събира старателно зрънце по зрънце информация, за да ни завещае не само родословието на селото, но и неговата история”, допълва тя.

Кметът на Монтана Златко Живков поздрави всички присъстващи с предстоящия празник – 24 май. Като историк той оцени родословната история  на Камен Цолов като най-всеобхватна, в сравнение с други краеведски проучвания в селата на общината.

„ Моя дядо не може да доживее, но за него това щеше да бъде голяма чест, заяви внукът на учителя Румен Цолов. Това е дългогодишен труд, писан с много желание и страст. До края на дните си моя дядо бе весел и добър човек.”

Камен Цолов е роден през 1904 година в село Славотин, където получава първоначалното си образование. През 1919 година завършва прогимназия в село Медковец, а през 1926 година педагогическото училище в Лом. Същата година започва работа като учител в началното училище в родното си село. Цолов е инициатор за учредяване на читалището в Славотин и пръв негов председател. Младият мъж е прогресивен за времето си  член на Българския земеделски народен съюз. През 1944 година е обявен за кулак и фашист. Престоява известно време в затвор. През 1945 година е изпратен на фронта за четири месеца  След завръщането от там продължава да преподава в училища на  различни места  в страната до 1975 година. Три години по-късно той завършва работата си по втора история на село Славотин от 93 страници и я дарява на библиотеката в читалището. Друга част от проучванията си дарява на Държавен архив Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.