Библиотеката в Монтана се включи в Националната библиотечна седмица

Библиотеката в Монтана се включи в Националната библиотечна седмица

За 15-та поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“. Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки–България”.

В рамките на Националната библиотечна седмица, РБ „Гео Милев“ проведе разнообразни онлайн и присъствени събития. В понеделник преди обяд, екип на библиотеката отвори „Читалня на открито“ в парк „Монтанезиум“ и посетителите можеха свободно да разгледат актуалните периодични издания и част от новите книги от фонда на отдел „Читални“.

През седмицата, в РБ „Гео Милев“ гостуваха възпитаници на VI СУ „Отец Паисий“, Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски“, V ОУ „Хр. Ботев“ и деца със специални образователни потребности от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Всички те се запознаха с възможностите, ресурсите и услугите, предлагани от библиотеката, както и със същността на библиотечната професия. Срещите протичаха и с образователни уроци по повод 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На страниците на библиотеката във Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube, публикувахме видеофилмът „Съвременните библиотеки с грижа към тийнпоколението“, предназначен за родители, учители, психолози, педагози, които работят, образоват и възпитават новото поколение Z.

Във фоайето на библиотеката бе подредена изложба на книги с историята на библиотекознанието в България, сборници с доклади от научни конференции, специализирани издания на университетски издателства, авторски трудове по книгознание, дизайн на книгата, архитектура на библиотеките, професионални списания за библиотекари, както и любопитна информация за най-известните библиотекари в света.

На страниците ни във Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube, Читалня „Периодика“ представи специализираните списания на Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”.

Всички събития в РБ „Гео Милев“, в седмицата от 17 до 21 май 2021 г., бяха подчинени на мото „Библиотеката ще ти помогне!“.

Целта на инициативата е да покаже на обществото, че библиотеките в условията на пандемична криза подпомагат развитието на всички сектори и на всеки гражданин. Библиотеката има готовността да помогне на всеки:

– Да намери ново интересно четиво за свободното време;

– Да се подготви за задълженията си, свързани с образованието;

– Да се включи в различни форми на онлайн обучения;

– Да получи справки и информация по вълнуващите го теми;

– Да участва в онлайн инициативи, свързани с четенето, литературата и културата; – Да се възползва от свободния достъп до дигиталните ресурси, които библиотеката предлага.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.