Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович посети Монтана (СНИМКА)

Посланик Йович: „Искаме да ускорим проектите и развием нови идеи в сътрудничеството между Сърбия и България"

Сърбия

Посланикът на Сърбия Желко Йович заяви в Монтана, че е готов да участва и подкрепя всички трансгранични проекти между общината и сръбските й партньори. Дипломатът има посещения днес и утре в трите големи града на Северозапада – Враца, Монтана и Видин.

Йович изрази съжалението си, че заради COVID пандемията  досега не е имал възможност да пътува в страната. В Монтана той се срещна с кмета Златко Живков и зам.-кмета Тихомир Антонов. В разговора кметът Живков представи дългогодишното сътрудничество на общината с трите сръбски общини Пирот, Медиана-Ниш и Враня.  

„Монтана и Пирот” са лидери в европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия с 12 изпълнени проекта през последното десетилетие”, заяви Живков.

От своя страна посланик Йович заяви, че сръбското посолство в България ще обърне особено внимание на  Северозападна България, защото този край има голям потенциал и същите трудности в демографското и икономическото развитие, каквито имат сръбските райони, граничещи с него. Дипломатът съобщи, че до края на годината ще бъде открито почетно консулство в Благоевград, което ще работи за развитието на българо-сръбските проекти в районите по западната ни граница.

„Това е второто почетно консулство след Пловдив, което ще открием и това е ясен знак, че сме отворени,  искаме да сме наистина братя , приятели и да работим заедно”, заяви Йович.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.