Деца дариха дълго чакан транспортен кувьоз на болницата в Монтана (СНИМКИ)

Общата стойност на дарението, събирано на жълти стотинки, е над 52 000 лв.

Деца дариха дълго чакан транспортен кувьоз на болницата в Монтана

Деца от цялата страна събраха жълти стотинки, с които се реализира закупуването на дълго чакания транспортен кувьоз за отделението по Неонатология на областната болница МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. Той е в окомплектовка с количка и е настойност 40 440 лв.

Допълнително са закупени необходимите на отделениятапо педиатрия и неонатология перинатална чанта за транспортиране на малките пациенти, пулсоксиметър, спирометър и три перфузора.

Общата стойност на дарението, събрано в рамките на Акция Жълти стотинки – деца помагат на деца, възлиза на 52 179,36 лв. Днес то бе предадено официално на доктор Антоанета Блажева, която завежда отделението по Неонатология в Монтана.

Акцията Жълти стотинки – деца помагат на деца се провежда вече 14 години, като до момента стотинка по стотинка са събрани над 480 000 лв., с които е дарено оборудване за детските отделения на 17 болници в 15 града на България!

Надсловът ,,Деца помагат на деца” е същината на благотворителната акция „Жълтистотинки” – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му.

Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

През 2020 г. въпреки пандемията и затворените училища и детски градини акцията успя да събере необходимите средства за закупуване на транспортния кувьоз за Монтана и транспортирането за лечение на родените в болницата бебенца от региона вече ще бъде безопасно и удобно.

През 2021 г. столица на акцията е Шумен – отделението понеонатологияна МБАЛ Шумен АД, като най-неотложните апарати, от които има нужда там, са апарат за кръвно-газов анализ и видеоларингоскоп.

Акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.