Единадесетокласници гостуваха в Съдебната палата в Монтана

Единадесетокласници гостуваха в Съдебната палата в Монтана

Срещи и разговори с ученици по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съд и прокуратура“ се проведоха в Съдебна палата в Монтана.

Възпитаници от 11 а клас на Финансова-стопанска гимназия „Васил Левски“ – Монтана изслушаха лекция на тема „Превенция срещу употреба на наркотични вещества.  Престъпления, извършвани от наркозависими лица“.  Прокурор Лилия Илиева  запозна  учениците с престъпленията, свързани с производство, разпространение и употребата на наркотични вещества и предвидените от закона наказания. Тя сподели с младежите и  конкретни случаи от борбата с разпространението на наркотици, сред които са и дела за разкрити  през последната година три нарколаборатории в област Монтана.  Възпитаниците на ФСГ зададоха въпроси  за професиите с юридическо образование и възможностите за кариерно развитие в съдебната система. 

Съдия Елизабета Кралева запозна  ученици от 11-тите класове на Природо-математическа гимназия „Св. Климент“ Охридски“ – Монтана с разделението на властите според Конституцията на Р България и структурата на съдебната власт.  С притчата за цар Соломон, който решил мъдро спора между две жени за майчинството на едно дете, съдия Кралева илюстрира  качествата, които трябва да притежават юристите. Младежите  зададоха въпроси за  насрочването и  протичането на съдебните процеси и за връзката между морал и справедливост в създаването и прилагането на законите.

В края на срещата учениците се снимаха с тоги на прокурор и съдия и изразиха желание лекциите и разговорите им с магистратите да продължат.  При посещенията си в палатата учениците разгледаха и подредената от Окръжен съд и Библиотеката при читалище „Постоянство“ – Лом  изложба на стари юридически книги „По силата на закона“.

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.  Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, повишаване степента на доверието им в съдебната власт и спазване на законите. Окръжен съд – Монтана  в партньорство с Окръжна прокуратура, Районен съд и Районна прокуратура, както и училища от областта  активно участва в образователната програма от стартирането й през 2014 г.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.