Как ще протече Преброяване 2021?

Как ще протече Преброяване 2021?

НСИ се нуждае от още 5000 преброители. Преброяване на населението ще се извърши през септември. Страната ни ще бъде разделена на 40 000 преброителни участъка. Във всеки един от тях има 120 жилища.

„Участъците са твърде различни, защото населението не е правилно разпределено на територията на страната. На 7 септември ще отворим електронна система и хората ще могат да се преброят чрез онлайн въпросник. Това ще продължи до 17 септември. Един член на домакинството трябва да се регистрира в системата и да го попълни. Данните се проверяват в регистрите на МВР, за да няма злоупотреби.

Всички, които са избрали да се преброят електронно, ще получат уникален код, който трябва да бъде предаден на преброителите. От 18 септември до 3 октомври преброителите ще обходят всички жилища”, обясни пред Нова телевизия Магдалена Костова, директор Социална и демографска политика, НСИ.

По думите й преброяването с хартия е доста по-бавно, защото преброителят трябва да изчете въпросите на всяко домакинство. И допълни, че преброяването е задължително.  „В Закона за преброяването е предвидена глоба от 160 лв. за домакинствата, отказали да участват“, поясни тя.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКНова телевизия