Министърът на околната среда оттегли решението си за Петрохан

Министърът на околната среда и водите Асен Личев днес оттегли решението си, с което на 31 май бе прекратена процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за проекта на Агенция „Пътна инфраструктура“ за тунел под Петрохан.

В мотивите за оттеглянето, служебният министър посочва, че е необходимо да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства от значение за случая и да се обсъдят възраженията и обясненията на заинтересованите граждани и организации. В резултат на обявения протест на гражданите от Видин, Монтана и Берковица, изпратените писма, жалбата и проведените разговори с областния управител, решението е отменено, но оставаме в протестна готовност, обявиха от видинското обединение „Единни за промяна“, пред радио Видин.

„Наблюдавах отстрани с безпокойство и все пак с надежда, че ще разумът ще победи по поредния казус за Петрохан. Момента е деликатен – вече сме в кампания и всеки може да каже, че който говори сега по този въпрос – политизира за собствена цел! Чувам, че има партии, които се готвят активно да използват това за политически цели и кампания… Само че има теми и моменти, които са над политиката и кампаниите и Петрохан е такава тема. Изумен съм от забърканата каша! Казвам ви две неща:

1. В създалата се ситуация вече има всички основания Министърът на околната среда и водите спешно да оттегли решението за прекратяване на процедурата по ОВОС за реализирането на инвестиционното предложение за тунел под Петрохан! 2. Каня официално, като гражданин и ако може извън кампанията, тук в Монтана да домакинстваме на среща с обществеността, да проведем среща – Истината за Петрохан, на която МРРБ, АПИ и МОСВ да преставят проекта във всичките му аспекти и предизвикателства! Ако едната ръка “изчегъртва” нечистотии, другата трябва да съзидава и гради! Нямаме никакво политическо, социално и физическо време през следващите 5 или 10 години да се оплакваме само, успоредно с това трябва и да направим градежа на новата държава! Дано ме разберете правилно – и хората, и служебния кабинет“, написа Атанас Костадинов – кандидат за народен представител от „БСП за България“ за област Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.