Кулинарният фестивал „Бабина душица” представя и храната през вековете

Кулинарният фестивал „Бабина душица” представя и храната през вековете

Фестивалът на традиционните местни занаяти и ястия „Бабина душица“ отново e включен в програмата за Празника на Монтана – Свети Дух. Фестивалът ще се проведе на 19 юни (събота) след 10 часа в Градската градина.

След едногодишно прекъсване организаторите са събрали нови сили и нови идеи, с които да предизвикат любопитството. „Освен демонстрация на това как в миналото са приготвяни традиционните храни в региона, от 11 часа ще може да видите позорището  „Храната на българите през вековете“. Веднага след него майсторът грънчар Куман Жеков ще покаже на децата как да си направят сами глинени съдове.” – каза Ели Лозанова – инициатор и организатор на самобитния кулинарен фестивал.

Очаква се в приготвянето на специалитети да участват поети и писатели като Стоян Николов – Торлака, Георги Костодинов, Цветан Дочев – Дедо Скръц, Ели Лозанова, Ваня Минева, Катерина Хапсали, Яна Кременска, Любомир Йорданов, Бисер Тошев.

Читалищата от селата Долна Вереница, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Славотин, Николово, Стубел, Мала Кутловица и Горно Церовене ще подготвят изложба с дегустация на традиционни местни храни. Тя ще се открие в 12 часа. В ранния следобед – в интервала 13:30 – 14 часа, жури под ръководството на кмета Златко Живков ще дегустира приготвените храни и ще раздаде награди. След това всички гости на фестивала ще имат възможност да опитат ястията.

В организацията на събитието се включва и Клубът на любителите на кафе и дебели книги, а Община Монтана осигурява продуктите и оказва логистична подкрепа на събитието.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.