Пътна полиция започва акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”

Пътна полиция с масови проверки по пътищата на областта

През 2021 г. в областта няма пострадали деца при пътно-транспортни произшествия, a през 2020 г. са настъпили 2 тежки ПТП, с две пострадали деца.

Традиционната полицейска акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!” се провежда ежегодно в периода 15 юни – 31 август, с цел опазване живота и здравето на децата. През ваканционните месеци са предвидени множество инициативи – обучителни форми с деца; полицейски екипи ще се грижат за сигурността на децата в началото и в края на учебния ден в районите на детските градини и училищата, като ще следят за спазване на разпоредбите на ЗДвП – правилното пресичане на пешеходците и превоза на децатата в автомобилите.

Ще бъдат провеждани и специализирани полицейски операции, с насоченост към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

Създадена е организация за взаимодействие с органите на ОО „Автомобилна администрация“ – Монтана, РУО – Монтана и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци.

Чрез полицейските и младши полицейските инспектори в малките населени места ще се проверяват собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, в т.ч. на малолетни или непълнолетни лица.

От началото на 2021 г. до 17 юни т.г. в областта са регистрирани 64 тежки пътно-транспортни произшествия, със 7 загинали граждани и 79 ранени. През същия период на 2020 г. тежките катастрофи по пътищата в областта са 36, загиналите отново са 7, ранените – 35.

В населените места в региона са настъпили 35 тежки ПТП, с 1 загинали и 41 ранени, а в извън населените места – 29 тежки ПТП, с 6 загинали и 38 ранени граждани. По първокласен Републикански път І – 1 / Е – 79/ са регистрирани 5тежки ПТП, с 4-ма убити и 8 ранени граждани. По останалите пътища – от втори клас тежките катастрофи са 11, с 1 убит и 10 ранени граждани, по пътищата от трети клас – 8 тежки ПТП, с 1 убит и 12 ранени граждани, по общинските пътища – 5 тежки ПТП, без убити, с 8 ранени граждани;

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.