11-годишен сладкар се яви на фестивал „Бабина душица“ в Монтана (СНИМКИ)

11-годишен сладкар се яви на фестивал

Традиционни ястия представиха 17 любители готвачи на фестивала за народна кухня и занаяти „Бабина душица“ в Монтана.

Събитието се провежда в рамките на програмата по повод празника на града – денят на Свети Дух на 21 юни. На щандовете сръчните участници наредиха стотици гозби, по рецепти, предавани от поколение на поколение.

Във фестивала се включиха групи от читалищата в селата Горно Церовене, Белотинци, Д-р Йосифово, Николово и квартал „Мала Кутловица. Основен двигател на ежегодното събитие е Ели Лозанова – писател. Най-младият готвач – 11-годишният Самуил от Враца представи своята торта с череши и смокини в компанията на култовия дядо Скръц – Цветан Дочев, също от Враца.

Кметът на Монтана Златко Живков присъства на заключителната част на кулинарния фест и опита някой от ястията. Той връчи грамоти и подарък на всеки участник и откупи ръчно изработени сувенири за подаръци на чуждестранните делегации, които гостуват в Монтана за празника. На Алеята на занаятите днес се наредиха майстори грънчари, резбари, ковачи, кожари, везбари, тъкачи, бижутери и други.

Очаква се утре и други ден да пристигнат още търговци-занаятчии. уточни Лидия Костова от Регионалната занаятчийска камара в Монтана. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.