Монтана празнува Свети дух (ВИДЕО)

Празникът  започна с богослужения, отслужени от Видинския митрополит Даниил в храм Свети Дух. В обръщението си Владиката призова хората да отворят душите си за Божия дар, защото само така ще намерят спасение.

„Уверихме се колко разрушително е отрицанието, какви беди носи за човека и обществото. Когато се отдалечаваме от Бога, изпадаме във все по-големи кризи. За да спасим душите си, трябва да пуснем Светия Дух в тях“, каза митрополит Даниил.  След службата кметът на Монтана Златко Живков и председателя на Общинския съвет Иво Иванов му предадоха дарение по повод празника за църквата  от проф. д-р Иван Гаврилов –  портрет на Екзарх Йосиф Български.

С литийно шествие хората се отправиха към централният площад Жеравица, където Видинският владика отслужи водосвет.

 „За нас в Монтана е хубав ден, заяви в обръщението към гражданите кметът Живков. Площад Жеравица, на който се намираме напомня за героичното минало от нашата история. Градът ни води началото си от втори век след Христа. В годините на петвековното робство Чипровското въстание от 1688 г. е величава епопея, а в местността Жеравица е разразена най-голямата битка между българите и нашествениците. След опустошителните години на 2 декември през 1891 година селището повторното е обявено за град и е такъв вече 130 години. Днес  Монтана е важен географски, административен,  икономически център, с развити социални дейности, култура и спорт. Страната ни е хубава, но  най-красива е тук, при нас в Северозапада. Нека всички да продължим усилията си за развитието на  нашия град и община”, пожела на всички Живков.

На тържествено заседание на Общинския съвет  четирима заслужили граждани  бяха удостоените с почетен знак на община Монтана. Те са д-р Георги Б. Георгиев – публицист и общественик , д-р Тодор Тодоров – директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”, Ташко Танов – треньор по джудо, донесъл международна слава на града и юристът Светлин Николов –  дългогодишен председател на Общинския съвет.

Към присъстващите на заседанието говориха посланика на Република Сърбия в България д-р Желко Йович и представители на делегации от побратимени градове на Монтана от Сърбия, Румъния и Италия.

„Пак посрещаме гости от чужбина и това ни носи надеждата, че животът се завръща, заяви в обръщението си Иво Иванов – настоящ председател на Общинския съвет. Преодоляхме изпитания, които отново ни напомниха голямото значение на християнските ценности, които са в основата на морала. Пандемията засегна всички аспекти на живота, накара ни да се замислим, че без здраве е невъзможно благоденствие. Ясно послание за високата оценка и обществено признание е решението,  почетният знак на Монтана да бъде връчен на  двама медици, отбеляза Иванов.

Вечерта на празничният ден са организирани  два концерта. В първият от 19,30 часа ще участват фолклорна формация “Ситница”, танцовите  ансамбли “Младост”, “Пъстрина”, и “Северняци”,  певческа група „Пъстренец Jr.”  И фолклорна формация „Огоста”. От 20,45 часа започва концерт на Нели Петкова и Нели Рангелова.

Тържествена заря ще озари Монтана в 22 часа.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.