Подредиха фотоизложба „Младите хора за правата на човека“

Подредиха фотоизложба "Младите хора за правата на човека"

Фотоизложба „Младите хора за правата на човека” подредиха във фоайето на Младежки дом в Монтана. Изложбата представя фотографии, послания и картини от младежи, които изразяват своето разбиране за правата на човека.

Събитието се реализира по проект „Повишаване на демократичната компетентност и разбирането за правата на човека сред младите хора“, изпълняван от Фондация „Партньори – България“ в сътрудничество с Академия по права на човека, Норвегия и финансиран в рамките на Фонд Активни граждани България (Active Citizens Fund) с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021г. Проектът се реализира в общините Монтана, Вършец, Благоевград и Гоце Делчев и приключва следващата година.

“Във всяка една от тези общини проведохме редица обучения с младежи по отношения правата на човека. Имаше обучение на учители и музейни работници. Младежите проведоха свои инициативи за каузата и идеята права на човека. Аз съм много горда с тези млади хора”, каза Анета Калчева, представител на фондация “Партньори”. На 1 юни в Монтана младежите направиха изложба, деца рисуваха и участваха в образователни игри. Бяха наградени и участници в литературен конкурс за разказ, приказка или стихотворение на тема “Правата на деца”.

Издадена е специална образователна книжка на темата “За децата и правата”. “Децата ни заредиха с емоции и се чувствахме много добре. В конкурса имахме участници от Монтана, Русе, Стара Загора, София, раздадохме подаръци на децата”, разказа Силвина Петрова.

Проектът цели да допринесе за образованието в демокрация и права на човека сред децата и младежите. Той се реализира в сътрудничество с Академия по права на човека, Норвегия, и с участието на представители на музеи – членове на Мрежата на права на човека на националните музеи в Норвегия се пренася уникален опит на музеите да бъдат инструменти за правозащитни идеи.

Фотоизложба „Младите хора за правата на човека” ще остане във фоайето на Младежки дом в Монтана до 15.07.2021 г.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.