Боян Чуков: „Чипровци е едно от чудесата на България“

Боян Чуков

Боян Чуков, водачът на листата на „Българските патриоти“ – ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ, за 12 МИР Монтана, посети Историческия музей в Чипровци. Директорът на музея Анита Комитска, доктор по етнология, е постигнала забележителни резултати, да съгради за нацията ни още един източник на историческо знание. „Тя е блестяща в разговора за културно-историческото значение на Чипровци в развитието на българската идентичност и културна обособеност, а също и за световното нематериално културно наследство, към което се причислява и тъкането на чипровски килими“, заяви Боян Чуков след като се запозна подробно с изложбените зали в музея.

Кандидатът за народен представител счита, че Министерството на културата, както и Министерството на туризма е необходимо да обърнат специално внимание на Чипровци за развитието му като туристически обект с международно значение. „Чипровци има бъдеще. Това градче е едно от чудесата на България, част от културно-историческото ни наследство. Трябва да се съхранят традиционните занаяти в района като килимарството и златарството. Затова е необходимо да се открият специализирани школи за възраждане на местните занаяти, разнесли славата на града. Вярно е, че модерните технологии изместват ръчните като масово потребление, но изкуство винаги ще има. Изкуството е скъпо занимание за духа, ума и ръцете“, каза Боян Чуков.

„Някога тук е имало килимарска паралелка. Една от мечтите ми беше да се възстанови тази паралелка. Да има школа под егидата на Министерството на културата, както е в Широка Лъка училището. И деца от цяла България да идват да учат тук как се тъкат килими. Не бива да губим това. В миналото чипровските килими са се продавали из цяла Западна Европа, Япония, Израел, Кувейт и др. и това е било държавна политика. А в момента едва ли можем да съберем и десет жени в Чипровци, които тъкат килими“, сподели г-жа Анита Комитска.

900 лева струва квадратния метър, ако човек реши да си поръча чипровски килим. Държавата преди е поръчвала такива килими за учрежденията, за детските градини, за културните институти, като подаръци при посещения на международни делегации и така е подкрепяла дейността. Децата са си играели върху вълна, природно обагрена. Чипровските килими са част от българската културна самобитност, трябва да полагаме усилия да я пазим жива, интересна за света и за нас самите.   

„Българските патриоти“ са с номер 16 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!