Предстои най-горещата юлска седмица

Предстои най-горещата юлска седмица

Започва сравнително дълъг период с много високи температури, граничещи с ектремни стойности за нашите географски ширини, съобщи Нова телевизия. Към югоизточните райони на Европа се пренася мощен поток от горещ африкански въздух, който ще определя времето в следващите близо 10 дни.

В понеделник жегата ще се изразява със стойности на термометрите в ранния следобед между 31 и 36 градуса. Най-топло ще бъде в западните и някои централни райони на Северна България, по поречието на Дунав и на югозапад, по долината на река Струма и в Горнотракийската низина.

В понеделник над планините ще бъде слънчево и сравнително тихо, с температури от 21 до към 27 градуса в зависимост от надморската височина. По крайбрежието термометрите ще показват 28-30 градуса, а температурата на морската вода е около 26-27 градуса. Вълнението на морето е слабо, но видимо, с максимална височина на вълните около метър – метър и половина, най-вече по южните брегове.

От вторник до края на седмицата времето остава горещо, като с всеки ден следобедите ще са с градус-два по-топли. По време на известните в народните традиции дни „горещници” температурите ще са в интервала 35-40 градуса. В някои точки на страната ще се измерят и стойности над 40 градуса.

В началото на първата августовска седмица жегите леко ще отстъпят. Атмосферата над Източна Европа ще е нестабилна заради преминаването на студен фронт. Очаква се в някаква степен този фронт да засегне Балканите със следобедни локални летни бури.

Веднага след това горещото време ще се завърне, отново с температури в горещия интервал 35-40 градуса с възможни по-екстремни стойности. Там, където успеят да се развият летни бури, валежите ще са краткотрайни, в определени моменти – интензивни, с бурна гръмотевична активност, мощни пориви на вятъра и риск от градушки.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.