Монтана почита археолога Георги Александров (СНИМКИ)

Монтана почита археолога Георги Александров

Бронзов барелеф на откривателя на антична Монтана – Георги Александров бе открит в Монтана, във връзка със 100-годишнината от рождението на археолога.

Роден в град Кюстендил, Георги Александров се превръща в личност, направила много за археологията в Монтана. Негово дело са разкриването на античната крепост в града, останки от халколитно селище, надписи от камък, оброчни плочки с релефни изображения, паметници, посветени на Диана, Херакъл, Юпитер и други божества. Археологът е първият, който провежда продължителни археологически разкопки в Монтана и района, обясни д-р Ваня Иванова, директор на РИМ – Монтана.

„Всъщност той разкрива античната крепост на Монтана и още няколко културни слоя. Доказва, че това селище е просъществувало и през Бронзовата и през Желязната епоха. Също така разкрива и основите на казармени помещения, на гарнизонна базилика и на кули. Открива много каменни надписи. Именно той установява, че богинята Диана е почитана като покровителка на антична Монтана“, разказаха още от Историческия музей в Монтана.

Автор на барелефа на Георги Александров е скулпторът Теодоси Антонов. Именно той е човекът, който инициира създаването на монумент в памет на археолога.

Монументът може да бъде видян в Лапидариума, разположен в Попската градина в град Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.