Търсят изпълнител за ремонта на централния площад в Монтана

Започват ремонтните дейности на площад

До 23 август е срокът, в който трябва да стане ясно фирмата, която ще извърши ремонта на централния площад „Жеравица“ в Монтана. Строително монтажните работи са оценени на 5 640 000 лева, уточни кметът Златко Живков.

С Министерско постановление в края на миналата година държавата отпусна 5 350 000 лева. Проектът за новата визия на площада е изнесен на информационното табло пред сградата на общинската администрация в Монтана.

„Спазваме всички процедури. Ще се работи в няколко зони. Зоната около паметника на септемврийското въстание на центъра. Зоната около фонтаните на площада. Изцяло нови сухи фонтани ще има. Зона пред Регионалната библиотека „Гео Милев“. Зоната по булевард „3-и март“ и зоната около Чипровския килим. Това са условно разделения на тези зони. Предвижда се мерки за подобряване на физическата среда посредством рехабилитация на настилките, осигуряване на достъп на групи в неравностойно положение, сигурността, безопасността, енергийна ефективност. Амбициозна е програмата за пълна реконструкция и рехабилитация на централния площад в Монтана.“, каза Златко Живков.

Ще има избор на независим строителен и авторски надзор. РИОСВ-Монтана ще трябва да реши дали е нужно да се извърши ОВОС за реконструкцията на площада. Последният ремонт на площад „Жеравица“ е  правен в далечната 1983 година. Проектът трябва да приключи до лятото на следващата година.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКРадио Видин