В Лом започна ремонтът на първото българско читалище (СНИМКИ)

В Лом започна ремонтът на първото българско читалище

Започна основният ремонт на северната фасада на НЧ „Постоянство 1856“, за което Община Лом осигури 50 000 лв. „Това е само първият етап от обновяването на културно-историческата емблема на Лом, на първото българско читалище, чиято 165-годишнина от основаването ще честваме в края на септември.“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.

След възстановяването на красивата северна фасада, предстои да бъде подменена дограмата от западната и южната страна на сградата, както и да бъде пребоядисано цялото читалище. Изпълнението на този втори етап е предвиден за 2022 г.

С проект на читалищното настоятелство и с активното съдействие на Община Лом, през 2018 г. културната институция се сдоби с ново оборудване, сценично осветление и озвучаване. Бяха монтирани и нови столове в голямата зала. Проектът бе финансиран с 327 000 лв. по ПРСР 2014–2020 г.

Цялостен ремонт на големия салон, камерната зала и фоайетата пък е правен през 2006 г. Той бе на стойност 144 000 лв., които бяха осигурени по Програма „Красива България“ и бюджета на Община Лом.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.