Монтана засилва сътрудничеството си с три европейски града

Монтана засилва сътрудничество си с три европейски града

Развитие на младежкото сътрудничество, обсъдиха кметове и представители на четирите града Монтана- България, Шмалкалден – Германия, Алпиняно – Италия и Фонтейн –Франция. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков след посещението си в Шмалкалден по повод празника на града.

„Разчитам това сътрудничество да бъде основата за развитието на Младежкия център, който  ще построим в нашия град”, заяви Живков. Проектът се финансира от механизма на Европейското икономическо пространство по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Центърът ще се помещава в нова, модерена 4-етажна многофункционална сграда в парк „Огоста”. В нея ще има кабинети и зали за  обучения и спорт.

През  2023 година ще се навършат 50 години от установяване на сътрудничество между гимназиите в Монтана и в  Шмалкалден. Това са най-продължителните и успешни чуждестранни контакти, които имаме, заяви Живков. Те са изграждани от поколения наши и германски граждани.  Юбилейната година ще бъде отбелязана и в двата града, а за тържествата започва подготовка отсега, уточни кметът на Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.