Честват 165 години читалищна дейност в Монтана

Читалище "Разум 1883" открива новия сезон с концерт

Над 200 самодейци от Община Монтана ще се включат в празничния концерт, посветен на Деня на Съединението и на 165 години читалищно дело. Той ще започне в 10:30 ч. на 6 септември, понеделник, на откритата сцена на площад „Жеравица“.

„Това е изключителен юбилей, всички читалища на територията на Монтана и на Община Монтана във всичките села имат специално подготвена програма. Очакваме посещение на най-високо ниво. Нашите усилия за изграждане и запазване на материално-техническата база в читалищата не е останала незабелязана. Очаквам да получа награда, която е заради усилията на Община Монтана за последните 7-8 години, за огромните усилия, без да имаме достъп до програмата за селските райони, да запазим тези самобитни културни институции, които при нас ги има, дори още от времето, когато сме били под чуждо робство и поради тази причина на 6-ти, в понеделник, когато е денят на Съединението е големият концерт „165 години читалища“, който ще бъде проведен тук на открито“, каза кметът на Монтана Златко Живков.

Очаква се гост на честването да бъде Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища.

На откритата сцена на площад „Жеравица“ ще бъдат представени изворен и обработен, песенен и танцов фолклор, обичаи и ревю на автентични национални костюми. Богатата програма подготвят читалищата от селата Габровница, Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Монтана, Николово, Славотин, Смоляновци, Стубел, Студено буче, Сумер, както и ромският танцов състав към НЧ „Звезда 2007“ – Монтана.

Финалният блок на празничния концерт е поверен на Представителния танцов ансамбъл „Пъстрина“ и на Духовия оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“.

При дъждовно време концертът ще се състои в залата на Младежкия дом при спазване на противоепидемичните мерки.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКРадио Видин