650 лв. ще е майчинството през втората година

Изплащат обезщетенията за майчинство и временна неработоспособност

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване.

Депутатите подкрепиха и предложенията на „Изправи се БГ! Ние идваме“/ИБГНИ/ и „БСП за България“ за увеличение размера на майчинството. По време на разискванията Георги Гьоков от БСП заяви, че от левицата ще подкрепят предложението на ИБГНИ за увеличаване размера на майчинството.

Мая Манолова коментира, че увеличението в размера на майчинството през втората година е за 30 хиляди майки. По думите й това е помощ, която е особено важна в период на пандемия. „След като гласувахме плюс 300 млн. лв. приходна част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от тях 25 млн. лв. са за работещите жени“, обясни Манолова. По думите й това са пари за осигурените майки и работещите жени, които отглеждат своите деца. Това не е жест, а дължимо действие на българския парламент, каза Манолова.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.