Лозарите от северозапада ще получат подкрепа от 60 милиона лева

Лозарите от северозапада ще получат подкрепа от 60 милиона лева

60 милиона лева вече са предвидени в актуализацията на бюджета за подкрепа на стопанствата в лозаро-винарския сектор.

„Това предложение направихме с Ирена Димова след като проведохме среща и разговор с протестиращите производители от Северозапада. За нас, като народни представители от региона, са приоритет проблемите на хората, които са ни гласували доверие, за да защитаваме интересите им. Лозарите от Видин, Враца и Монтана потърсиха помощта ни и като депутати от групата на ГЕРБ-СДС внесохме между първо и второ четене, предложение за подкрепа.“, съобщи Росица Кирова – народен представите от ПП ГЕРБ – СДС за област Видин.

„Причината е тежкото финансово състояние на земеделските производители в лозаро-винарския сектор. Нашата страна трябва да се възползва от възможността за подкрепа на стопанствата по Временната рамка на Европейската комисия. Близо 5000 лозари вече втора поредна година трудно реализират продукцията си и то на изключително ниски цени.“, допълни още г-жа Кирова.

Лозаро-винарският сектор е един от най-малко подкрепяните сектори в земеделието, а разходите за декар с всяка година се увеличават. Ако не получат подкрепа, част от производителите няма да издържат и ще преустановят дейност.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.