Посрещаме новата седмица със слънце

Посрещаме новата седмица със слънце

Астрономическата есен настъпва на 22 септември, а в дните около нейното начало ще усетим и обичайното за сезона захлаждане. Понеделник започва със слънчево време почти в цялата страна. Температурите през деня ще са в интервала 26-31 градуса, но в часовете до вечерта с усилването на вятъра от запад-северозапад ще се понижат. 

Следобед от запад на изток студен атмосферен фронт ще е причина за развитие на летни бури с резки пориви на вятъра, гръмотевици и краткотрайни валежи. Заради сравнително високите дневни температури, все още има риск от градушки.

По крайбрежието почти целият ден ще е слънчев. Там смущенията ще настъпят по-късно привечер и през нощта с валежи и гръмотевични бури. В най-топлата част на денонощието термометрите ще се колебаят между 23 и 26 градуса. През нощта срещу вторник обаче, вятърът ще се обърне от изток-североизток, с което за няколко дни времето ще се превърне в предизвикателство за почиващите.

В планините в понеделник ще остане все още септемврийски топло с температури в интервала 14-21 градуса. Около обяд облачността от запад на изток ще се увеличи с валежи и гръмотевици в часовете до вечерта. Вятърът ще се усили с мощни студени пориви.

В хода на седмицата захлаждането ще продължи с кулминация около началото на астрономическата есен в сряда. Дневните температури ще паднат до стойности около 20 градуса. Около крайбрежието също ще захладнее осезаемо с усилване на вятъра от североизток и на вълнението с вълни по някои открити брегове до 2 метра. В най-високите части на планините се очаква да падне символично количество сняг, а по-високите полета на Западна България ще има условия за слани в ранните часове на първите есенни дни.

Около края на седмицата усещането за лятно време ще се върне с дневни температури около 30 градуса. Валежи не се очакват.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.