Становище – МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“- Монтана във връзка с починалата млада жена

С30 от 35 ковид болни са на кислород в МБАЛ

Във връзка с трагичния случай, в който на 15 септември 2021 г. млада жена загуби битката за живота си, МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана разяснява, че лечебното заведение не разполага с отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и медицински специалисти със специалност „Пневмология и фтизиатрия” и никога не е имало. Липсата на такова отделение, както и специалисти, които биха могли да окажат помощ на пациент с направление за пулмолог, за съжаление, не позволява и приема на тези пациенти.

На 15 септември 2021 г., близките на загиналата жена пристигат в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, препратени по думите на семейството на Петя Василева от МБАЛ „д-р Стамен Илиев“, за да търсят пулмолог, като показват и такова направление. От регистратурата ги уведомяват, че в лечебното заведение няма такъв специалист, както и такова отделение. Нито пациентката, нито нейните близки, са търсили преглед от друг специалист на лечебното заведение. Те напускат болницата, като споделят, че се връщат обратно в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”.

След приключила вътрешна проверка, подадена към Регионална здравна инспекция – Монтана, в този трагичен случай не може да се коментира отказ от хоспитализация и лечение, тъй като липсва каквато и да е възможност (дори правна) за провеждане на такова лечение, поради липса на отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и поради липса на медицински лица с тази специалност, които биха могли да помогнат на пациент, който има нужда от специализирано лечение.

МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана отново поднася своите най-искрени съболезнования на близките на загиналата жена.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.