Наградиха посмъртно Цветан Цветанов в Георги Дамяново

Наградиха посмъртно Цветан Цветанов в Георги Дамяново

В деня на Независимостта на България, в заседателната зала на Община  Георги Дамяново се проведе Тържествената сесия на Общинския съвет по случай празника на общината, която бе открита от председателя д-р Мирослав Паньов.

„На днешния ден отбелязваме празника на община Георги Дамяново и  113 години от обявяването на Независимостта на българската държава.  В ден като днешния изразяваме своята признателност към строителите на съвременна България, припомняме си важният урок, който ни дава историята , че успяваме, когато сме единни, когато гледаме напред и мислим за бъдещето на нашите деца”, каза в приветствието си д-р Паньов.

За втори път,  с Почетния знак на Община Георги Дамяново и званието „Почетен гражданин на община Георги Дамяново” се удостояват граждани, които в даден етап от своята професионална и творческа дейност са дали своя принос за развитието и просперитета на Община Георги Дамяново в областите: здравеопазване, местен фолклор и социални услуги.

Тази година бяха наградени четирима лекари –  д-р София Ангелова, д-р Мариета Райкова, д-р Николай Марков и д-р Мирослав Паньов. С почетния знак удостоиха посмъртно учителят, диригентът и основателят на Фолклорна формация „Торлашки напеви” Цветан Цветанов и д-р Александър Свиларов –  кмет на община Георги Дамяново в периода 1995 г. -1999 г.

Кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова отсъстваше по уважителни причини. Тя бе заместена от Радослав Найденов – зам. кмет на общината.

„Днес, заедно с тържествената сесия отбелязваме и празника на Община Георги Дамяново – денят на  Независимостта на българската държава.

Нека на този празник да си пожелаем да сме достойни наследници на нашите предци, да съхраним и запазим мъдростта им и жаждата за свобода и независимост, за да продължим да издигаме авторитета на България”.

Това заяви в приветственото си слово заместник-кметът.

„Обичам този край, защото съм родена тук. Закърмена съм с любовта към родното. Изкарах прекрасно детство край реката в моето село Говежда. Гордея се с хората на този край, с тяхното трудолюбие и гостоприемство”, заяви д-р София Ангелова.  Поемането на тази награда е гордост, чест, но и отговорност. Помагала съм на хората от нашия край, помагам и  така ще бъде и занапред. Благодаря за честта, която ми оказвате!”, допълни  д-р Ангелова.

„Благодаря на кмета на общината г-жа Петкова, благодаря на общинските съветници, на кмета на моето родно село Говежда Младен Миронов! Благодаря ви за оказаната ми чест и признание! Благодаря ви, че се грижите за населените места в общината и за нашите родители! Това е моят край – най-скъпото нещо, което имам, свързано с родния ми дом и щастливо изживяно детство, с училището, дало ми добро образование, за да продължа напред.”, каза д-р Мариета Райкова.  Всеки от този край може да разчита на възможностите, които имаме, за да помагаме, когато е необходимо, сподели д-р Райкова.

„Благодаря за честта и вниманието, което ми оказвате всички вие! Винаги ще съм в помощ на хората от това любимо мое място”, заяви д-р Николай Марков. Тук изкарах най-хубавите си години, надявам се тук да прекарам и спокойни старини”, каза д-р Марков.

„ Тук съм роден, това е моят край. Обичам и милея за хората в общината и винаги се старая да съм в тяхна помощ и подкрепа”, сподели д-р Мирослав Паньов. Когато дойдох през 2002 г. заварих едно сериозно наследство, оставено от д-р Александър Свиларов и д-р Петкова. Разбира се, имаше трудности, но вече 19 години успяваме да се справяме с предизвикателствата и се надявам още дълги години да бъдем заедно, и да си помагаме, допълни д-р Паньов.

„За мен е огромна чест да получа това признание. Убедена съм, че Цецо най-много би се гордял с това отличие, защото той милееше за този край и неговите хора. Той  искаше всичко да запази и съхрани – фолклора,  традициите и обичаите. Тази отговорност сега е моя и аз ще продължа започнатото от него. Благодаря ви от сърце!”, каза в прочувственото си слово съпругата на Цветан Цветанов – Йорданка Цветанова.

„Д-р Александър Свиларов обичаше този край, имаше го за свой роден. Обичаше местните хора и непрекъснато ги  споменаваше. Благодаря за честта и уважението към него!”, заяви синът на д-р Свиларов – Александър Свиларов – младши. На този двоен за общината празник да си пожелаем да съхраним това, което са ни завещали основателите и защитниците на Третата българска държава и с Божията помощ да вървим напред, допълни Свиларов.

По повод празника, Община Георги Дамяново получи поздравителни адреси от областният управител на област Монтана Валери Димитров, Росица Кирова – зам.председател на 46-то Народно събрание, Ирена Димова – народен представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание и Асоциация на българските градове и региони.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.