НАП проверява над 2100 фирми заради нелогично високи касови наличности

Полицията разследва купуване на гласове в Берковица

Националната агенция за приходите извършва проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 000 лв. Данъчните инспектори преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети.

При 271 от дружествата проверяващите са установили несъответствие за близо 216 млн. лв., съобщава НАП. В 33 от фирмите данъчните са открили необосновани липси на средства на обща стойност почти 27,8 млн. лв., като при тях проверката продължава.

Наред с контролната кампания на място общо 11 588 рискови дружества получиха електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната администрация насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети в случай, че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.