Ученици от Шесто СУ „Отец Паисий” помагаха на полицаи в Монтана

Ученици от Шесто СУ „Отец Паисий” помагаха на полицаи в Монтана

С помощта на пътни полицаи шестокласници от Шесто СУ „Отец Паисий” раздаваха листовка на водачите на МПС на бул. „Арнолди” в гр. Монтана. Поводът е традиционното издание Ден без загинали на пътя, който тази година се провежда на 21 септември.

Той е в рамките на Дните на пътната безопасност, обявени от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL от 16 до 22 септември. В този период Пътна полиция засили контрола на пътното движение, като акцент е поставен върху нарушенията, извършвани от пешеходците – да не бъде отнемано предимството им на пътя от страна на водачите, така и те самите да спазват правилата и да се движат само по позволените за това места.

Усилията на пътните полицаи са насочени още и към недопускане на разсейване по време на шофиране – в българското законодателство не е позволено използването на телефон без устройство, позволяващо употребата му без участие на ръцете на водача по време на управление на моторно превозно средство.

Внимание се обръща и на пешеходците – използването на телефон и на слушалки при пресичане на пътното платно не е забранено, но е опасно и е сериозен проблем за безопасността им.

От началото на 2021 г. до 21 септември на територията на област Монтана са настъпили 492 ПТП, от които 112 тежки, с 12 убити и 142 ранени граждани.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.