В отворено писмо се настоява за ремонт на пътя за Вършец

В отворено писно се настоява за ремонт на пътя за Вършец

Редакцията на „Монтана 24“ получи отворено писмо насочено към няколко български институции, в което се настоява за ремонт на пътя за Вършец. Писмото е подписано от Виктор Василев, а ние публикуваме целия текст без редакторска намеса:

„Републикански път IIІ-162 е третокласен път, част от републиканската пътна мрежа на България, разположен на територията на Софийска област и области Монтана и Враца. Дължината му е 41 км. Една конкретна част от него с дължина около 17км, свързваща Европейски път Е-79 с гр. Вършец и прохода Петрохан, е в изключително лошо и амортизирано състояние, с множество огромни дупки, никаква маркировка и липса на мантинели.

            Като е третокласен път, тази пътна артерия е отговорност на Агенция „Пътна инфраструктура“. Спрямо данни на същата агенция, пътят е изграден преди 40 години и е ремонтиран основно последно през 2002г., което означава, че последният ремонт е извършван преди 19 години . Както ще се убедите за състоянието му от приложения снимков материал ( https://we.tl/t-z0feCtzOeX – заснет юни 2021г.), пътят не е ремонтиран основно, извършвано е само частично изкърпване на дупки, но предвид интензитета и натовареността на движението по него, закърпените участъци много бързо се изронват.

            Този път е най-бързата връзка от Европейски път Е-79 към прохода Петрохан, водещ до Столицата, и връзката към гр. Вършец – единственият курортен град в Северозападна България, който разчита основно на туризъм. Това е път, по който минават стотици хора ежедневно. Път, по който минават хиляди туристи целогодишно.

            През последната година пътят беше експлоатиран от тежка строителна техника във връзка с изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“ до гр.Враца. В резултат на което, този участък се разби изключително много, и стана прецедент за тежки пътнотранспортни произшествия с жертви, които започнаха да се случват.

            Предвид тежкото икономическо състояние на този регион, е изключително важно да се подпомага развитието на местния бизнес и икономика чрез подобряване на инфраструктурата. В тази връзка е належащо да се вземат спешни мерки за основна реконкструкция и подновяване на  пътната настилка на упоменатия пътен участък.

            След многократни въпроси и молби на гражданите за належащия проблем с пътя, след хиляди счупени коли и спукани гуми, след граждански протест, решение на проблема все още няма!

            От името на хилядите хора, пътуващи по този път, ви молим за вашата подкрепа и съдействие, да се отделят необходимите средства за качествено и трайно изграждане на посочената отсечка от Републикански път IIІ-162.“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.