Засилени проверки за сложени предпазни колани и каски

Всеки втори шофьор в област Монтана глобен за превишена скорост

В ход е специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. Акцията ще приключи на 11 октомври, съобщават от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Контролиращите екипи ще бъдат разполагани в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове и градини, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на ПТП и рискови участъци.

Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. Специално внимание ще се обръща на ползваните от страна на пътниците обезопасителни системи , както и на обезопасяването при превозването на деца.

Освен това екипите ще контролират спазването на скоростните режими, недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за недопускане спирането и паркирането на пешеходни пътеки и велоалеи, кръстовища, пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

В периода на лятната ваканция на 2021 г. – 1 юни до 31 август, в областта са станали 4 пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 5 деца – четирима от тях като пътници / две на 2 г., на 5 г. и 11 г./ и едно дете на 11 г. – като пешеходец.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.