Климатолог: Очакват ни студ и дъжд

Климатолог: Очакват ни студ и дъжд

Студеното време ще се задържи около 10-тина дни

„Времето ще се подобри, но има време за това. Първо ни очаква лошо време – освен, че ще превалява, ще бъде и много студено. Температурите ще бъдат със 7-8 градуса по-ниски от обичайното. Времето ще бъде по-скоро ноемврийско, а не октомврийско. Това студено време ще се задържи”, заяви в ефира на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

Студеното време ще се задържи около 10-тина дни. Причината за това е студен атмосферен фронт. Според Матев има всички условия за пускане на парното.

„Днес и утре ще са дните с най-ниски средни температури. След това ще има леко повишение. В средата на следващата седмица отново ще има застудяване, а след това ще започне и плавен преход към по-високи температури. Все пак сме октомври, не може да очакваме много високи температури. Освен студа, дните ще са и дъждовни. Най-големи количества сумарно ще има в западната половина на страната и в южната част”, обясни още климатологът.

Очакват ни ежедневни валежи с прекъсвания до следващия петък. След тях се очаква разведряване. В третото десетдневие на месеца се очакват по-високи средни температури.

За днес в област Монтана е обявен жълт код за валежи от дъжд с количества 25-35 mm, в планинските райони са възможни и повече. Валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.