Община Монтана отпусна помощи на 400 свои жители

Златко Живков

До края на септември Община Монтана е подпомогнала 112 семейства за раждане на дете, съобщи кметът Златко Живков.  Очаква се бюджета за този вид подпомагане да стигне до 60 хиляди лева в края на годината. В сравнение с миналата години средствата са увеличени почти двойно.

През 2020 година те са били 35 хиляди лева. За цялата минала година са подпомогнати 109 семейства. По реда на наредба на Общинския съвет и при определени условия в Монтана се  отпускат по 300 лева помощ за новородено първо дете и по 500 лева за второ.

Други 10 330 лева са отпуснати на 6 семейни двойки с репродуктивни проблеми в община Монтана, съобщи Живков. Годишно за  този вид подпомагане са отделени 20 хиляди лева. Кандидатствалите за него могат да получат максимално 2000 лева.

Други 165 граждани на Монтана са били подпомогнати еднократно с по-малки суми. По това перо от социалните плащания в общинския бюджет са определени 20 000 лева. Досега са изразходвани 15 560 лева. Средствата се определени за социално слаби хора в тежко здравословно състояние, които се нуждаят от лекарства и лечение.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.