Тази нощ преместваме стрелките на часовника с час назад

Тази нощ преместваме стрелките на часовника с час назад

Тази нощ се връщаме към зимното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 4 сутринта. Така с новото време ще спим с един час повече, сутрин ще бъде по-светло, а вечер ще се стъмва по-рано.

За първи път местим стрелките в България на 1 април 1979г. Преминаването от лятно към зимно часово време пести енергия, а чисто икономически осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти, обаче, смяната на времето има негативно влияниевърху здравето ни, тъй като промяната разстройва биологичния ни часовник.

На 26 март 2019 г. Европейският парламент прие на първо четене решение за преустановяване на практиката за смяна на времето.Според него държавите членки трябва да изберат да останат или в лятно или в зимно часово време и да информират Европейската комисия до 1 април 2021г. 

За да стане факт решението на Европейския парламент, обаче, е необходимо да се произнесе Съветът на ЕС – нещо, което още не се е случило. Междувременно в  страни като Турция, Русия и Беларус вече са отказали смяната на времето два пъти в годината.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.