Почина проф. Галилей Симеонов

Галилей Симоенов

Тази нощ в 3.00 часа на 92 години е починал художникът и дългогодишен преподавател в Художествената академия проф. Галилей Симеонов. Ученикът на Илия Бешков и съученик на Йордан Радичков си отиде знаково в Деня на българските будители. Последните два дни той е бил в кома в болница „Св. Георги“ в Монтана.

Поклонението ще бъде утре /02.11.2021/ от 11,30ч. в храм „Св. Георги“, в родното му село Гаврил Геново.

Галилей Дамянов Симеонов е роден на 22 юни 1929 г. в село Соточино, днес Гаврил Геново, област Монтана. Завършва гимназия в Берковица, а през 1960 г. и НХА “Николай Павлович”, специалност илюстрация, при професорите Веселин Стайков и Илия Бешков. Работи в областта на графиката. Участва в общи художествени изложби в страната и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. 

Сред най-известните произведения на художника са портретите на Васил Левски, той изобразява важни исторически събития и личности, както и графики и рисунки, вдъхновени от тежкия труд на българския селянин и красотата на българската природа. 

Екипът на „Монтана 24“ изразява най-искрените съболезнования към неговите близки!