Проф. Денков: Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Обявиха кога децата се връщат в училище, кой и как ще ги тества

Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Това каза днес образователният министър проф. Николай Денков. „Това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока в момента и ние сме длъжни да осигурим безопасност на децата”, допълни той.

Министърът обясни, че не разбира протестите за тестването на учениците. „Ако родителите искат да вкарат децата в училище, без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява”, категоричен е проф. Денков.

Относно тестването той каза, че е коментирано със Здравното министерство да се използва един тест. По този начин ще може веднага да се направи информационна кампания на национално ниво. „Поръчани са по-висококачествените тестове. Те са подобни на тези в аптеката, на външен, вид, но са с по-високото качество”, уточни просветният министър.

Приоритет, по думите му, са учениците, които се обучават присъствено. „Цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата”, каза още проф. Денков.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. „Към варианта с учителите вървим, само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от 3 до 4 клас, да могат да го правят сами. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи”, добави той.

Министърът обясни, че предпочита в класните стаи да се върнат учениците от 1 до 4 клас и тези от 5 до 7 и 12. По отношение на ваксинирането сред учителите той отбеляза, че има ускоряване на имунизацията. Предполага, че ще бъдат отчетени над 40% на вече ваксинирани учители. Обясни още, че напредва и имунизирането на децата над 12 години.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.