30 от 35 ковид болни са на кислород в МБАЛ „Сити клиник- Свети Георги“- Монтана

45-годишен мъж е сред поредните жертви на COVID-19 в областта

159 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа в област Монтана. Всичките четири болници от областта са препълнени.

В МБАЛ „Сити клиник- Св. Георги“ разкритите 35 легла за пациенти без усложнения от COVID инфекцията са заети, съобщи за NOVA NEWS Владимир Минчев от лечебното заведение. 

„Няма свободни легла. Единственият вариант да бъдат приети нови пациенти е да се изчака да бъдат изписани старите, което се случва за минути. Отразява се в Национaлната система и от спешна помощ карат нови пациенти“, обясни той. 

От настанените 35 пациенти в монтанската болница, 30 са зависими от кислород. 

„Почти всички пациенти са в тежко състояние. Много малко легла се освобождават дневно, поради бавното възстановяване от инфекцията. Тежко е, липсва персонал, който да бъде включен допълнително“, обясни главната медицинска сестра Мариела Генова и добави, че пълно затваряне на държавата би било част от решенията за по-лесно справяне със ситуацията. 

Лечебното заведение в Монтана се намира в последния етап от националния план за справяне с COVID кризата, според който разкритите легла е трябвало да са 23 на брой. В момента те са с 50% завишен капацитет. 

„В началото на октомври имахме 17 легла за COVID пациенти, увеличихме ги на 23, като сега техният брой е 35. Имахме проблем и с доставките на кислород, но успяхме да решим проблема, въпреки, че потреблението на кислород е много високо. За тези 30 пациенти, настанени в нашата болница на кислородна терапия, на ден са необходими между 60- 70 бутилки“, допълни ощe Минчев.

За последните дни починалите в област Монтана са над 20 души. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.