Обявиха кога децата се връщат в училище, кой и как ще ги тества

Първоначално присъственото обучение ще бъде възстановено за учениците от 1 до 4 клас

Обявиха кога децата се връщат в училище, кой и как ще ги тества

Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември. Това обяви образователният министър проф. Николай Денков по време на брифинг, предава Нова телевизия.

Осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда за всички ученици от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 до 100 000 души.

„Работим в сряда те та бъдат на училище, ако бъдат доставени тестовете от дистрибуторите. След сключване на договорите имат тридневен срок, за да ги доставят”, уточни Денков.

В тестването на децата освен учителите, ще се включат медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Те трябва да имат здравен сертификат или трябва да се тестват два пъти седмично за COVID-19. Участващите в процеса ще получат допълнително възнаграждение. Тестовете са избрани от Министерството на здравеопазването. Те ще се правят в класните стаи.  Единствено децата със специални образователни потребности ще се тестват вкъщи.

„По време на тестването децата ще бъдат с маски, освен в момента, в който се вземе пробата. Това ще осигури достатъчна безопасност. Дори някое дете да е положително, останалите няма да се заразят“, каза още образователният министър.

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В тези дни трябва да се отделят по 30 минути сутрин за провеждане на бързите, щадящи изследвания. Този часови период трябва да бъде осигурен чрез съкращаване на междучасия или обедни почивки – по преценка на директорите на учебните заведения, обясни министърът на образованието.

За да стартира присъственото обучение, родителите на минимум 50% от децата от всяка паралелка трябва да са дали писмено съгласие за това децата им да бъдат тествани. 

Ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани, обучението се организира синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището.

Ако новата система за контрол заработи успешно при най-малките ученици, тя ще започне да се прилага и при по-големите.