68 служители с награди по случай професионалния празник на Българската полиция

Двама мъже скъсаха ръкава и пагона на полицай

По случай празника на Българската полиция – 8 ноември, както и за постигнати високи резултати и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задачи директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Бисер Йончев е наградил с отличието „Писмена похвала” 48 служители на полицейската дирекция.

От ОДМВР – отдел „Криминална полиция”  са наградени 2-ма разузнавачи, от сектор „Научно-техническа лаборатория” – 2-ма служители, 2-ма ръководни служители от отдел „Охранителна полиция” и 5-ма служители на сектор „Пътна полиция”.

От сектор „Специални тактически действия” – 2-ма служители.

От отдел „Разследване” – 5-ма разследващи полицаи от ОДМВР Монтана, РУ Лом и РУ Монтана.

От РУ Монтана – 5-ма криминалисти и 12 служители на охранителна полиция, полицейски инспектор от Участък Чипровци, 4-ма младши полицейски и един полицейски инспектор от Участък „Огоста” и мл. полицейски инспектор от Участък Бойчиновци.

От РУ Лом – ръководен служител на охранителна полиция.

От РУ Берковица – четирима служители на охранителна полиция.

От РУ Вършец – ръководен служител на охранителна полиция.

Началникът на РУ Лом гл. инспектор Георги Петков е отличил със същата награда 20 полицейски служители от районото управление в крайдунавския град.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца – патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. През 1924 г. за патрон е избран Денят на Св. Архангел Михаил, който символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители за патронен празник на цялата полиция да се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.