ОФИЦИАЛНО: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

ОФИЦИАЛНО: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина. 

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

„Целта ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, ще бъде 150 на BAU на ml“, каза Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела. 

„Изискването е те да са с „Т“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела“, каза тя. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.