Полицията разби оранжерия за канабис и нелегална крипто ферма (СНИМКИ)

Полицията разби оранжерия за канабис и крипто ферма

При специализирана операция полицията разби оранжерия за канабис и крипто ферма в с. Сталийска махала, съобщиха от ОД на МВР Монтана.

След сигнал криминалисти от РУ – Лом предприели проверка в производствени постройки на бивш военен завод в ломското село Сталийска махала, собственост на 55-годишен местен жител, с криминалистически регистрации. Установено било, че ползвател на една от постройките е 50-годишен многократно осъждан мъж от с. Трайково.

В хода на процесуално-следствените действия, в сградата, ползвана от мъжа, е открита оборудвана с вентилационна, отоплителна и напоителна система оранжерия със засадени общо 60  растения от вида на конопа, достигнали височина около 60 см, с общо тегло на листната маса 2,2 кг. От помещението са иззети препарати за растителна защита, торове и инсталация за тяхното дозиране.

Последвало претърсване и на две къщи, обитавани от мъжа, където е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа. Открити са и нефункциониращи помещения, пригодени за оранжерии за отглеждане на канабис, иззета е пластмасова кутия, съдържаща 1,5 грама зелена листна маса канабис. Мъжът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.

В съседна сграда, стопанисвана от 55-годишния, криминалистите установили  монтирани 71 компютърни устройства – според данните до момента, ползвани за добиване на криптовалута. Изяснено е че те бивали захранвани посредством електрически проводник, вкопан в земята и свързан директно към трафопост след измервателните му уреди, с което са създадени условия за неотчитане на потребената електрическа енергия. Местопроизшествието е посетено и от екип на електроразпределителна компания, по чиито данни консумираната електроенергия на денонощие се оценява на над 1000 лева. Устройствата са демонтирани и иззети.

По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 354в и чл. 234 от НК, работата по документиране на престъпната дейност на двамата мъже продължава в РУ – Лом.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.