121 000 са избирателите в област Монтана, 483 ще гласуват за пръв път

По информация от публикуваните от ГРАО предварителни избирателни списъци, 121 626 избиратели от област Монтана ще имат право на глас на 14 ноември при провеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители, пише Радио Видин.

Съпоставено с изборите на 11 юли, избирателите са с 590 човека по-малко. Най-много са избирателите в Община Монтана – 47 240 човека, а най-малко в Община Георги Дамяново– 1 694. На предстоящите избори за първи път ще имат възможност да упражнят своето право на глас 483 човека от област Монтана. Това съобщи за Радио ВИДИН говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) в Монтана Ивайло Георгиев.

Към момента РИК Монтана е назначила състава на 291 секционни избирателни комисии, от тях 15 са подвижни СИК. Предстои назначаване на СИК в лечебните и здравни заведения, както и подвижни СИК за избиратели поставени под задължителна карантина, съгласно Закона за здравето. Срокът за това е 11 ноември. Предвид тежката епидемична обстановка, РИК ще проведе дистанционно обучение на СИК. За област Монтана те са предвидени на 9, 10 и 11 ноември от 17,00 часа. В обученията ще се включат темите за провеждане на изборите и работа с машините. На тези избори в 187 секции в област Монтана ще се гласува с машинно устройство за гласуване, като в 21 СИК ще има инсталирани по 2 машини.

Болните от COVID-19 и поставените под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето могат да гласуват по следния начин:
– ако са в болнично заведение – в СИК в болничното заведение за този вид болни;
– ако са в домашни условия под карантина чрез ПСИК.

За област Монтана има получени 19 броя от т.н. демострационни избирателни машини за предварително обучение на избирателите. Машините са предоставени на общините в зависимост от броя на избирателите. Обучението се извършва от фирмата доставчик и служители на общинските администрации. На предстоящия вот изборната администрация и избирателите ще спазват санитарните мерки против COVID-19, така както са разписани от здравните власти, на всеки един от етапите на избирателния процес – при получаване на изборните книжа и материали, при самото гласуване – от членовете на СИК и избирателите, при предаване на изборните книжа и материали след приключване на изборния ден.

„Членовете на СИК призовавам да прочетат и спазват стриктно изборния кодекс и методическите указания на ЦИК, а гражданите– да упражнят своето право на глас“, каза още Ивайло Георгиев.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.