Солисти от Монтана и Берковица пяха в Париж

Солисти от Монтана и Берковица пяха в Париж

Солисти на певческа група певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом – Монтана, бяха включени в сборна формация от Лятно училище по народно пеене, която участва в тържествения концерт по повод 15 г. от създаването на Българско училище „Кирил и Методий“ в Париж – Франция. В камерния хор пеят 15 талантливи момичета от София, Варна, Шумен, Пловдив, Генерал Тошево, Монтана, Берковица, Асеновград, Харманли, които през последните няколко години се обучават в майсторския клас на проф. Станилова от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Директорът на Младежкия дом и музикален педагог Асен Асенов, който е организатор на Лятното училище по народно пеене, съпровождаше на гъдулка изпълненията на младите таланти.

Честването се състоя на 12 ноември в църквата на фондация „Южени Наполеон“, която са оказа тясна да побере стотиците наши сънародници, пожелали да споделят празника. Програмата на самостоятелния концертен блок на Лятното училище по народно пеене обединяваше солови, камерни и многогласни хорови песни от всички фолклорни области. Кулминация на концерта бе изпълнението на „Излел е Дельо хайдутин“ от 10-годишната Анжелика-Гая Меркова, изпратена с незатихващи аплодисменти. Вълнуващ финал бе изпълнението на „Хубава си моя горо“. Песента разплака публиката. Сред зрителите бе и проф. Генка Петрова- заместник-министър на образованието и науката.

С голям интерес бе посрещната и творческата работилница в Българското училище „Кирил и Методий“ във френската столица. Проф. Станилова разкри пред ученици и родители спецификата на народните песни от Северняшка, Шопска, Тракийска, Родопска и Пиринска фолклорни области. Солистки от групата представиха образци на фолклорното изкуство и демонстрираха характерния маниер на пеене. Откроиха се с изпълненията си Мария Хубенова, Веселина Петрова, Лина Топал и Анжелика-Гая Меркова – възпитанички на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив, Йоана Любенова – от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София, както и Божидара Сергеева от певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом – Монтана.

Многобройни са почитателите ви тук, а френските зрители се докоснаха с изумление до магията на българското чудо – кристалните гласове и мистерията на българското народно творчество.“ – сподели с вълнениие Румяна Шибилева – Роние. Групата от България присъства и на нейния урок под формата на литературно четене, посветено на творчеството на Яворов. Той се проведе на гроба на Мина Тодорова – любимата на поета символист в парка на Булон-Бианкур.

Фолклорната формация изнесе кратък концерт и на приема при Негово Превъзходителство г-н Николай Милков – посланик на България във Франция и Монако, постоянен представител в ЮНЕСКО.

Пътните разходи за концертното турне на певческата формация от Лятното училище по народно пеене бяха покрити по проекта „Концерт и творческа работилница в Българско училище Кирил и Методий в Париж, Франция“, защитен от Сдружение с нестопанска цел „Младежки порив към бъдещето“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Домакини на певческата група бяха семейства от българската общност в Париж, които се погрижиха да представят забележителностите на космополитния град на своите млади сънародници.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.