Краеведска конференция за Монтана ще се проведе онлайн

Краеведска конференция за Монтана ще се проведе онлайн

По повод 130-годишнината от обявяването на градския статут на Монтана, екипът на РБ „Гео Милев” организира Трета регионална краеведска конференция на тема „Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“.

Заради въведените противоепидемични мерки, конференцията не може да се проведе присъствено, затова са направени видеозаписи, в които авторите представят резюме на докладите. На 25 ноември видео материалите ще бъдат качени в YouTube канала на РБ „Гео Милев“.

В YouTube канала на  библиотеката могат да се видят и картините на възпитаниците на Студио „РениАрт“, с ръководител Таня Василева, които рисуваха по темата на конференцията  „Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“. Творбите на младите художници са подредени във фоайето на библиотеката, където са показани и библиотечни материали от фонда на отдел „Краезнание“, които отразяват развитието на Монтана от древността до наши дни. 

РБ „Гео Милев“, благодари на всички участници в конференцията, за авторските материали и лични проучвания, за неспирната енергия и всеотдайност, с които се включиха в инициативата, както и на възпитаниците на Студио „РениАрт“, за вдъхновението, с което нарисуваха родния ни град.

РБ „Гео Милев“ вярва, че Трета регионална краеведска конференция „Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“ ще допълни  с нови факти и данни многоликата история на  град Монтана.

През 2022 г. Регионална библиотека „Гео Милев“ ще издаде печатен сборник с пълния текст на докладите от конференцията.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.