Посланикът на Испания откри изложба в Монтана (СНИМКИ)

Посланикът на Испания откри изложба в Монтана

Посланикът  на Кралство Испания в Република България Алехандро Поланко Мата пристигна за втори път в  Монтана тази година. Поводът е откриването на документалната изложба  „Дипломация през сърцата на два народа”, посветена на  110 годишнината от установяването на  дипломатически отношения между България и Испания .  Експозицията е подредена във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“.

Монтана е петият  град в страната, където тя се показва. Преди откриването й испанският посланик бе посрещнат от кмета на общината Златко Живков.

„Има достатъчно основание тази изложба да гостува днес в Монтана. Тук се намират най-големите испански инвеститори в страна, заяви кметът. Двете фирми „Фитинги” и „Гуал” осигуряват работа на над 600 души в града. Това е сътрудничество, което сме изграждали,  развивали и е изключително важно за нас. Разговаряхме с посланика за възможностите , които можем да осъществим в съвместни европейски проекти за интеграция на малцинствата”, допълни още Живков.

„За нас е истинско удоволствие да сме тук, заяви посланик Поланко. Освен икономическото сътрудничество, ние доразвиваме нашите отношения като представяме тази изложба днес тук.  Испания е една от първите страни, които признават Независимостта на България.  От установяването на дипломатическите отношения на 8 май 1910 г   до днешни дни те имат  изключително развитие  в сферите на  културата, преподаването на езика, сефарадската общност, политическия и икономическия обмен, но подемът им е  след приемането на България в Европейския съюз.”

Документалната изложба е организирана със съдействието на Държавната агенция „Архиви“и Посолството на Кралство Испания в България. 

В Испания живеят и работят над 125 хиляди българи. В кралството има  44 български неделни училища, над 50 български и смесени асоциации, 3 български православни общини в областите  Валенсия,  Кастилия и Леон и Каталония.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.