303 водачи са проверени за употреба на алкохол и наркотични вещества за седмица

303 водачи са проверени за употреба на алкохол и наркотични вещества за седмица

Полицейската операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, инициирана от ROADPOL, бе проведена в дните от 6 до 12 декември. Контролът на пътя е организиран по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия са извършени на територията на всички страни от Европа.

В хода на акцията на територията на област Монтана служителите на Пътна полиция са извършили проверки на 303 водачи на моторни превозни средства. Установени са 8 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и един – след употреба на наркотични вещества. Петима водачи са глобени за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. В процентно изражение статистиката показва, че 2,64% от проверените водачи шофират след употреба на алкохол, а 0,33% от водачите – след употреба на наркотични вещества.

Причина за провеждането на подобен вид операции е, че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.