Автентичните хора от село Липен признати за живо съкровище (СНИМКИ)

Автентичните хора от село Липен признати за живо съкровище

С десет златни медала от фолклорни фестивали в страната ще завърши годината за самодейците от читалище „Пробуда1926” в село Липен. 

„То е дома, в който отдаваме сърцето си”, казва Фиданка Антова. Тя ни посреща в голяма и грижливо поддържана сграда на читалището, по която личи  желанието на хората да разкажат спомените си и покажат традициите си.  Още на фасадата вниманието привлича паметна плоча, посветена  на  човека със златни ръце Миал Майстора. Така липнени наричат Михал Георгиев – който е построил не само сградата на читалището, а и повечето къщи в селото. На вратата на сценичната зала пък са окачени имената на 100-те фамилии на село Липен.

През тази година в читалището е обособено помещение за фолклорна работилница, а догодина ще има и еднографски музей. Везани покривки, тъкани черги, плетени чорапи и всякакви предмети от отминали времена могат да се видят сега в малкия салон, където певците и танциорите най-често се събират.

„Благодарение на хората, труда, способността да се обединяваме имаме всичко това”, разказва Антова. През 2021 година читалището е включено в националната система „Живи човешки съкровища – България” с автентични хора в село Липен.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.