Екипировка и оръжие за млад ловец. Какво да изберем?

оръжие

Ловът като хоби изисква повече от други занимания в свободното време. За да поритате с приятели в “балона” в квартала например ви трябват шорти, фланелка, маратонки и топка. При преследването на дивеч списъкът е доста по-дълъг и обстоятелствен. В представите на младия ловец може би е достатъчно да имаш добра пушка и боеприпаси за нея, които могат да се закупят вече от много магазини на пазара. Това обаче съвсем не е така – оборудването и екипировката за излет в гората не се изчерпват с оръжието, а и за него, естествено, е необходимо разрешително. Ще разгледаме въпроса и в двете посоки, като ще се опитаме да отчетем кое може да се смята за задължителен минимум и къде влизаме в зоната на екстрите.

Защо ловното облекло е толкова важно?

Не е все едно какви дрехи ще сложим при преследване на дивеч. Една от заблудите, които трябва да преодолее младият ловец, е че не може просто да бръкне в гардероба за някои по-износени панталон, фланела или анцуг, за да ги използва за целта. Не че е невъзможно, но ловното облекло преди всичко трябва да бъде съобразено с няколко важни фактора:

  • Удобство;
  • Топлоизолация;
  • Маскировъчна окраска;
  • Ниско ниво на шум.

Няколко думи по всяка от темите. Важно е да се чувстваме комфортно по време на лов – както в покой, така и при движение. Лекотата при преходи и резки ходове е от ключово значение. Дрехите трябва да отговарят на сезона, но тъй като по-голямата част от активния ловен календар принадлежи на студените месеци, то е добре да се погрижим за топли одежди. За предпочитане е да се обличаме на пластове, така че да е възможно премахване или добавяне на някоя дреха според условията.

Освен да се чувстваме максимално удобно, трябва да се погрижим и за това да бъдем по-трудно забележими за дивеча. Затова се залага на маскировъчната окраска, чийто цвят се променя според сезона – от зелени нюанси, през лятото през оранжево-кафяви през есента, до бял при обилен снеговалеж през зимата. И все пак, в правилата за групов лов ясно е записано, че участникът в излета трябва да бъде облечен в ярки дрехи, за да бъде достатъчно добре отличим от останалите в дружинката. Така че тук преценката трябва да се направи според спецификата на конкретния ловен излет. При всички положения е препоръчително да се носят одежди, които не вдигат шум, за да не уплашат дивеча.

А какви обувки трябва да носим в гората?

Този въпрос също не трябва да бъде подценяван. Ясно е, че трябва да съобразим какви обувки за лов ще носим според годишния сезон. Така че тук ни трябват поне 2-3 чифта за различните климатични периоди. При ботушите или кубинките, които предвиждаме за зимата, е добре да имаме предвид, че ще ги носим и с по-дебели чорапи. Т.е. трябват ни вероятно с един-два номера по-големи обувки от тези, които носим през лятото. Това е свързано отново с чувството за комфорт и лекотата при движение, за които стана дума по-рано.

Вероятно за мнозина изглежда излишно да се добавя това, че ловната обувка задължително трябва да бъде с твърда подметка, за да гарантира стабилност по време на излета. Освен да осигурява топлина, ботушът трябва да има и добра изолация, особено срещу влагата.

Каква да бъде първата ни пушка за лов?

Това вълнува младия ловец в най-голяма степен. Какво оръжие да си вземе новобранецът за първия излет с ловната дружина? Най-важното е да не надценява своите възможности и да подходи предпазливо. За човек, който тепърва стартира в това начинание, е препоръчително да се снабди с пушка с по-ограничена далекобойност. Така поне докато привикне и се покаже като надежден ловец, новакът ще създава по-малко рискове за себе си и останалите. По отношение на точност на по-големи разстояния, гладкоцевните оръжия отстъпват осезаемо на набразденоцевните. Но и с тези огнестрелни средства трябва да се борави внимателно и да се спазват всички изисквания за безопасност. Пушката не трябва да се насочва към хора в никакъв случай, а да се отправи изстрел само тогава, когато боравещият със спусъка е уверен, че насочва мерника си към разрешен дивеч.

Каква ловна пушка можем да си вземем? Да изясним най-напред каква не можем – автоматична. Този тип оръжие е абсолютно забранен в нашата страна за използване при преследване на дивеч, а и за други цели. В магазините откриваме полуавтоматични оръжия, като и при тях са поставени някои законови ограничения. Що се отнася до това дали младият ловец да си вземе двуцевка, или едноцевка, то може би вторият вариант е за предпочитане, за да има време между отделните изстрели.

Ако пък оръжието е с две цеви, как да бъдат разположени те – хоризонтално или вертикално? По този въпрос се срещат различни мнения, като се изтъкват предимства и недостатъци и в двете посоки. За новобранеца като че ли е най-важно да знае, че с този тип, с който свикне – бил той успоредка или надцевка, ще му бъде по-удобно да борави оттам насетне в ловната му кариера.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.