Бивша служителка в ломската болница присвоила близо 73 000 лева

Бивша служителка в ломската болница присвоила близо 73 000 лева

Районен съд – Лом наказа с 3 години „Лишаване от свобода“ условно служителка на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ – Лом за присвояване на  близо 73 000 лева от болницата. Подсъдимата е осъдена и да заплати на медицинското заведение обезщетение в размер на присвоената сума заедно с лихвите.

Според документите по делото Д. Л. Р. като длъжностно лице – медицински регистратор в Приемо-консултативен блок /ПКБ/ при МБАЛ – Лом в продължение на 7 години, от 3 януари 2007 г. до 26 септември 2013 г. присвоила пари – собственост на болницата в големи размери, общо 72 971.50 лева от касата на приемния блок.

За да присвои  средствата, които й били поверени да пази и управлява, Д. Л. Р.  анулирала /заличавала/ от наличната информация в базата данни на счетоводния софтуер: фактури и приходни – касови ордери към тях, издадени на пациенти; заличавала  фактури, предоставени на пациенти при плащане на услугите и заличавала само приходни-касови ордери, срещу които са получавани пари и са извършени пациентски услуги, вследствие на което в централната каса на дружеството са отчетени постъпления по-малко от следващите се.

По искане на подсъдимата и защитата й делото бе гледано по реда на съкратеното съдебно следствие – Д. Л. Р. призна пред съда всички обстоятелства и факти в обвинителния акт и заяви, че не желае да се събират нови доказателства. По закон при съкратеното съдебно следствие, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3.  

След като се запозна с делото и взе предвид изявлението на подсъдимата, РС – Лом призна Д. Л. Р. – с полувисше образование, неосъждана,  за виновна  за присвояване на 72 971.50 лева – собственост на МБАЛ  – Лом и я осъди на 4 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“ като намали това наказание с една трета, или наказанието е 3 години „Лишаване от свобода“, отложени с 5-годишен изпитателен срок.  

Подсъдимата бе осъдена и да заплати на гражданския ищец МБАЛ – Лом  72 971.50 лева – обезщетение за претърпени имуществени вреди, заедно с лихвата върху  тази сума, считано от 26.09.2013 г. до окончателното ѝ изплащане.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.