Паунеца откри изложба в галерия „Кутловица“

Паунеца откри изложба в галерия „Кутловица“

Дружеството на художниците „Тенец“ – Монтана, започва новата година с изложба на Георги Паунов – Паунеца. Тя бе открита на 4 януари. В експозиционна зала „Кутловица“ са подредени близо 60 живописни платна. Преобладаващата част от тях са пейзажи.

Самобитният 78-годишен художник е претворил със замах природни гледки най-вече, но не само от Северозападна България, както и кътчета от родния Вършец и от китните села. Интересни са и морските му пейзажи, които не са типични за творчеството му, но носят характерния му стил. Открояват се и 6 натюрморта с цветя. Представените картините са рисувани през 2021-ва. Те са само 1/10 част от всичко, сътворено от продуктивния автор през миналата година.

Художникът сподели, че не брои нито нарисуваните картини, нито самостоятелните изложби, които са над 70. Той обаче счита тази изложба за юбилейна, защото се открива 60 години след артистичния му дебют.

При представянето на изложбата Дончо Планински – председател на дружество „Тенец“, подчерта, че Паунеца има свой индивидуален стил, на който остава верен през годините. Той подчерта, че платната му се открояват и с майсторското владеене на техниката на маслената живопис. Планински припомни, че платна на Паунеца са собственост на колекционери от Словакия, Германия, Франция, Англия, Австрия, САЩ.

Сред гостите на откриването на изложбата бяха кметът на Община Монтана Златко Живков, председателят на Общински съвет – Монтана инж. Иво Иванов, д-р Тони Тодоров – директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, колеги и приятели на Паунеца.

Изложбата след  ще остане на бул. „Трети март“ 64 до края на януари.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.