Семейство от САЩ дари уникални килими на музея в Чипровци (ВИДЕО)

Семейство от САЩ дари уникални килими на музея в Чипровци

Ценно дарение получи Историческият музей в Чипровци от американско семейство. То изпратило килими от 18-и и 19-и век, които се оказват най-старите в колекцията на Чипровската галерия. Единият е тип „Бакамски“ от 18 век.

„Получихме изключително ценни за чипровското килимарство експонати. Един от тях е молитвено килимче, тъкано от българска мюсюлманка от Лудогорието”, похвали се д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей.

Пени и Тим – семейството, дарило килимите, разказва как са се сдобили с тях. Някои изкупували от български прекупвачи в Турция и САЩ, други – от колекционери, а двата дарени килима намерили в антикварен магазин във Виена.

„Бих искал да кажа на българите, които имат чипровски килими вкъщи, да помислят и да направят дарение на музеите в София, Чипровци или Берковица или който и да е друг музей, за да могат те да бъдат запазени. Много е важно да бъде съхранено това културно наследство, което е уникално от гледна точка на изкуството“, добави Тим от Флорида.

Американското семество има още дузина килими, които е изложило в собствената им галерия и какво и в дома им.

„Да разровят младите хора раклите, таваните и да ги дарят на музея, за да обогатим нашата експозиция още повече“, призова и кметът на Чипровци Пламен Макавеев.

Вижте повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.