Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

Нови изисквания за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране от 1 януари 2023 г.

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

„Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така“, каза министърът.
Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

„Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се ползата за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската“, отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

„Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета“, обясни Гьоков.

В следствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

„На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари“, посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКdnes.bg