Село за пример: 80% ваксинирани с трета доза (СНИМКА)

Село за пример: 80% ваксинирани с трета доза

С трета доза за COVID-19 са ваксинирани почти всичките жители на бойчиновското село Пали лула. Хората са предимно възрастни, но послушали съветите на лекарите и сами отишли да се ваксинират. Заболели с ковид-19 сега там няма, а от началото на пандемията досега има само един починал.

„Преболедувах и знам, какво е и затова реших да си сложа една, две, три дози.“, разказва пред Нова телевизия жителка на селото.

„Всяка година си слагам противогрипните и сега не се замислих и си сложих една, втора, трета…“

В селото живеят 74 души. Само малка част от тях не са се ваксинирали.

„Това са хора, които са лежащо и тежко болни и не могат да направят ваксинация, тъй като им е противопоказно за здравето.“, допълни Ивелина Матева – кметски -наместник на село Пали лула.

Останалите се ваксинирали предимно при личните си лекари в Монтана и Враца.

„Не съм почувствала абсолютно нищо при слагането на ваксините, така че не е толкова страшно.“

„Естествено, че по-сигурно се чувстваме. Вярно е, че не трябва да се задължават хората, а всеки трябва да има отговорност към себе си и околните.“

А за всички, които не вярват на ваксините, хората ги съветват.

„Да си помислят българите, защото сме на опашката и сме с най-много смъртни случаи. Да си помислят, много да си помислят и индивидуално да решат, че трябва задължително да се ваксинират.“

Като образцово село, жителите му си търсят и нови съседи за десетките пустеещи къщи. Единственото условие е те да са ваксинирани.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.